Revista Start spre Viitor
Cărți de tehnică, construcții și știință pentru copii și tineri

LABORATORUL CHIMISTULUI

LABORATORUL CHIMISTULUI

(articol preluat din revista Start spre Viitor nr. 1/1980 pagina 6)


AtențieATENȚIE!

Unele substanțe chimice din acest articol pot fi periculoase și toxice!
Folosiți metodele specifice de protecția muncii atunci când lucrați cu ele.
(mănuși, ochelari de protecție, halat, locul experimentelor să fie bine aerisit, etc.)
De asemenea e posibil ca în prezent unele substanțe din acest articol să aibă regim special și să necesite autorizări speciale sau să fie interzise a fi folosite/deținute de persoanele fizice.
Informați-vă înainte despre reglementarile legale.
Nu ne asumăm niciun fel de daune pe care cineva le-ar avea aplicând ce scrie în acest articol preluat din revista Start spre Viitor nr. 1/1980 pagina 6, n-am testat și nici n-am verificat aceste metode și eficiența lor.


ELECTROGALVANIZAREA

Piesele metalice de dimensiuni reduse pot fi arămite (acoperite cu o pojghiță subțire de cupru) prin electrogalvanizare. Obișnuit, pentru electrogalvanizare se introduce obiectul de arămit într-o baie specială și se acționează cu energie electrică. Metoda pe care o propunem este foarte economică și, mai ales, simplă.

Materiale: cristale de suflat de cupru (CuSO4), o baterie electrică de 4,5 volți și o "pensulă" formată din fire de cupru foarte fine.

Se curăță în prealabil obiectul de impurități și, în special, de grăsime prin: trecere printr-o flacără, fiecare cu praf de curățat "Tix" sau "Alba menaj", spălare cu sodă și limpezire cu multă apă. Secretul reușitei în electrogalvanizare constă într-o curățare perfectă a obiectului.

Se face o soluție de sulfat de cupru în apă (5g în 5cmc apă).

Din fire subțiri de sârmă de cupru desizolată (liță) se confecționează "pensula", prin legarea liței în mănunchiuri scurte.

Se leagă cu un conductor (sârmă izolată) polul pozitiv (contactul scurt al bateriei) de "pensulă", iar cu un altul se face legătura între polul negativ și obiectul de arămit. Se înmoaie "pensula" în soluție și se pensulează obiectul de galavanizat (3-4 minute, timp în care acesta se acoperă cu un strat destul de gros de cupru. Când întreaga suprafață s-a arămit, obiectul se spală cu multă apă și se șterge cu o cârpă.


ARĂMIREA TABLEI GALVANIZATE

Tabla de fier galvanizată poate fi acoperită cu un strat de cupru printr-o reacție chimică de înlocuire.

Se face o soluție nu prea concentrată de suflat de cupru (CuSO4) în apă. Cu o cârpă (curată) îmbibată în soluție se unge suprafața tablei. După câtva timp tabla galvanizată se acoperă cu un strat subțire de cupru.

Ce s-a întâmplat? Tabla de fier este, din fabrică, acoperită cu un strat subțire de zinc. Între soluția de sulfat de cupru și zinc are loc o reacție de înlocuire: zincul este atacat și transformat în sulfat de zinc (ZnSO4), iar cuprul se depune în locul lui sub formă metalică.

Chimistul scrie astfel reacția:

CuSO4 + Zn --> ZnSO4 + Cu

NICHELAREA METALELOR

Acoperirea obiectelor mici de metal cu un strat de nichel nu este chiar atât de dificilă. Oricine poate nichela metalele folosind următorul amestec, fin pulverizat: 25 părți sulfat de nichel-amoniu, 15 părti sulfat de nichel, 10 părți tartrat de sodiu, 10 părți clorură de zinc, 5 părți clorură de amoniu (țipirig), 3 părți clorură de sodiu (sare de bucătărie), 20 părți carbonat de calciu și 10 părți pilitură de cupru. Toate materialele vor fi pulverizate fin și se vor păstra într-un borcan de laborator cu dop.

În momentul întrebuințării se ia puțin praf, se umezește cu apă și se freacă metalul de nichelat, până se formează pe suprafața lui o pojghiță lucitoare, de nichel.

Pentru ca nichelul să adere pe suprafața metalică, aceasta va fi foarte bine curățată cu praf de curățat și soluție concentrată de sodă.


COLORAREA CUPRULUI

Piesele de cupru pot să capete diverse culori, între galben și negru, introducându-le într-o soluție de sulfură de sodiu (Na2S). Culori și nuanțe între galben și negru se capătă variind concentrația soluției și timpul cât se ține piesa în soluție.


COLORAREA BRONZULUI

Piesele de bronz pot fi aduse la o frumoasă culoare neagră introducându-le într-o soluție formată din 4 părți apă și 1 parte, sulfură de amoniu (NH4)2S.


FIER ALBASTRU

Piesele de fier se colorează în albastru închis fierbându-le într-o soluție concentrată de bisulfat de sodiu, în care s-a adăugat puțin acetat de plumb.


ALUMINIU ÎN DIVERSE CULORI.

Piesele de aluminiu se pot colora numai după ce suprafața le-a fost mătuită întroducându-le într-o soluție de hidroxid de sodiu (sodă caustică).

După ce suprafața piesei a devenit mată, se spală piesa cu multă apă, apoi se vopsește cu orice culoare, folosind un colorant oarecare de anilină, dizolvat în apă sau spirt. Pentru a proteja suprafața colorată, aceasta se acoperă cu un strat subțire de lac incolor.


PASTĂ DECAPANTĂ CU COSITOR

Piesele radio și conductoarele subțiri se lipesc mult mai ușor dacă se folosește o pastă decapantă care are încorporat în ea și cositorul necesar. Iată materialele din care se prepară pasta:

  • untură topită (fără apă)......................18g;
  • ulei de soia........................................13g;
  • colorură de amoniu (țipirig) pulbere....7g;
  • cositor (aliaj de cositor) (pilitură)........55g.

Se pune amestecul într-un vas și se încălzește până ce untura și colofoniul s-au topit. Se ia de pe foc și se amestecă mereu până la răcire, ca pilitura de cositor să se încorporeze în mod egal în masa racită.

Folosind această pastă, lipirea se face ușor; se pune pe piesa de lipit un bob de pastă, apoi se apropie fierul de lipit, care topește pasta și cositorul.







2024