Revista Start spre Viitor
Cărți de tehnică, construcții și știință pentru copii și tineri

ROBOTUL, autor Sergiu Florică, Editura Ion Creangă 1976



ROBOTUL, Sergiu Florică

DESCARCĂ / DOWNLOAD cartea în format pdf:


INTRODUCERE


Prin denumirea de ROBOT se înțelege astăzi un aparat sau o maşină care înlocuieşte unele activități depuse de om. Puțini ştiu însă că termenul ROBOT a fost lansat în drama scriitorului ceh Karel Capek în 1921, intitulată "Rossum Universal ROBOT", prescurtat RUR. Pe baza descoperirilor savantului ROSSUM de a organiza materia vie, un tânăr inginer pune la punct procesul tehnologic de execuţie al unor ființe puternice ROBOŢI - care să înlocuiască munca oamenilor. Industriaşii tentați de noua descoperire procură tot mai mulți ROBOŢI, care, în final, reuşesc să distrugă omenirea. Acesta ar fi pe scurt conţinutul dramei RUR

Trebuie menționat însă că automatele-robot au fost semnalate încă din antichitate, când în secolul 11 i.e.n. Heron din Alexandria automatizase deschiderea uşii unui templu, pe baza unei instalații termice. La aprinderea focului sacru din fața templului un cazan de apă era încălzit, iar forța motrice a vaporilor punea în mişcare un piston ce acționa prin pârghii uşile templului. Iată însă şi alte exemple:

În evul mediu circula o legendă în baza căreia rabinul low crease un golem - gen robot care la o comandă cădea într-un somn adânc. În 1767 ceasornicarul Kulîbin din Nijni-Novgorod a oferit împărătesei Ecaterina a II-a un ceas închis într-un ou de aur, ceas care la anumite ore emitea o melodie.

Mecanicul francez Jacques Vaucanson a realizat doi cântăreți "oameni-mecanici" şi o "rață mecanică" care înota şi căuta singură hrana pe care o și consuma.

În 1878, la Expoziția mondială de la Paris, matematicianul P.L. Cebîşev a expus un vâslaş mecanic, iar, potrivit revistei Radio nr. 327 din 30 decembrie 1934, inventatorul american Ireland a expus, în 1906, pe străzile Londrei un om mecanic - Enigmarella - îmbrăcat în livrea roşie cu fireturi strălucitoare. Robotul semăna aşa de bine cu un om, încât un polițist i-a adresat un proces verbal de contravenţie la legea circulației. La tribunal, de fapt s-a descoperit realitatea, achitându-se robotul.

De dată mai recentă este robotul Sepulka, creat în 1973 de ing. Mark Alexandrov şi Mark Gorohov, un ghid perfect pentru vizitatorii muzeului Politehnic din Moscova. De asemenea inginerul american A.M. Atton a realizat o păpuşă robot, vedetă a filmelor pentru copii.

Pionierii şi şcolarii noştri au realizat construcţii deosebit de reuşite care au fost prezentate în cadrul expoziţiilor Minitehnicus, în standul special amenajat ROBOŢILOR. Am amintit până aici câteva exemple constructive de roboţi, care, prin aspectul lor exterior şi prin funcțiunile îndeplinite, căutau să imite o serie de fiinţe. Dar, aşa cum rezultă şi din definiţie, ROBOŢII sunt astăzi utilizaţi pentru lucrări dificil de executat de către oameni, începând cu maşinile automate de bucătărie şi terminând cu staţiile automate cosmice. Din acest motiv o serie de dispozitive electronice prezentate în această lucrare pot fi utilizate și în gospodărie, cum ar fi aprinderea lămpilor electrice la apusul soarelui, deschiderea uşilor de la garaj, când automobilul este faţa uşilor, realizarea unui programator pentru punerea şi scoaterea de sub tensiune a reşoului electric, a radioului, a televizorului etc. sau pornirea magnetofonului la un semnal sonor.

Și lista acestor aplicaţii ar putea să fie continuată prin pasiunea şi strădania tinerilor constructori chemaţi să găsească noi soluţii tehnice care să imbogăţească tezaurul ştiinţei.

Autorul




CUPRINS

  • Introducere
  • CAPITOLUL I - Noțiuni de lăcătușerie
  • CAPITOLUL II - Materiale folosite în construția robotului
  • CAPITOLUL III - Construcția robotului
  • CAPITOLUL IV - Dispozitive și aparate de măsurat
  • CAPITOLUL V - Aplicații ale circuitelor electronice, Incheiere

DESCARCĂ / DOWNLOAD cartea în format pdf:




2024