Revista Start spre Viitor
Cărți de tehnică, construcții și știință pentru copii și tineri

Experiențe de fizică la îndemâna oricui, Mihaela Văiteanu
Editura Ion Creangă 1980



Experiențe de fizică la îndemâna oricui

DESCARCĂ / DOWNLOAD cartea în format pdf:


CUVÂNT ÎNAINTE

DRAGI ELEVI,

Cu fizica aţi făcut cunoştinţă încă din şcoala elementară. Profesorii v-au spus de la început că aceasta este o ştiinţă a naturii, deoarece cuprinde legile cărora li se supun fenomene care apar în natură. Tot la şcoală aţi aflat că există şi alte ştiinţe ale naturii, care cuprind legi cărora li se supun tot fenomene naturale.

S-ar părea că toate aceste ştiinţe sUnt identice pentru că au aceeaşi definiţie. Totuşi, ele sînt diferite pentru că fiecare se ocupă de alte categorii de fenomene. De exemplu, fizica, spre deosebire de ştiinţele biologice, se ocupă de fenomene în care sunt implicate corpuri materiale neînsufleţite, dar, spre deosebire de chimie, fenomenele fizice nu modifică structura internă a acestor corpuri.

Fizica, aşa cum învăţaţi la şcoală, cuprinde legi care se exprimă prin formule matematice cu care se pot (şi trebuie) să rezolvaţi diferite probleme. Din această cauză sunteţi înclinaţi să socotiţi fizica o disciplină teoretică. Acest lucru este adevărat pentru ceea ce învăţăm la şcoală, dar, dacă, ne gîndim la modul cum fizicienii au ajuns la legile teoretice pe care le cunoaştem astăzi, vom vedea că fiecare dintre acestea a fost formulată după ce oamenii de ştiinţă au făcut numeroase observaţii şi experienţe. Chiar şi atunci cînd o lege a fost dedusă teoretic, ea n-a fost considerată valabilă decât după ce a fost verificată experimental. Deci, legile teoretice nu fac decât să sintetizeze marele număr de experienţe făcute de fizicieni în decursul timpului.

Fiind sintetică, teoria se poate învăţa mult mai repede şi, de aceea, în şcoală vi se predau legile teoretice, dintre care, numai câteva vă sunt demonstrate şi experimental. Dar celelalte? De ce n-aţi încerca să le demonstraţi singuri în laboratorul cercului de fizică sau chiar acasă? In felul acesta, veţi înţelege mai bine legile fizice, veţi şti cum să le aplicaţi în practică şi veţi învăţa să lucraţi ca nişte mici, dar adevăraţi oameni de ştiinţă.

Cartea pe care aţi deschis-o a fost scrisă tocmai pentru ca să vă înveţe să deveniţi, în scurt timp, mici fizicieni experimentatori, aşteptând ca anii să vă transforme în fizicieni adevăraţi.

Mihaela Văiteanu



CUPRINS

  • Cuvânt înainte
  • 1. Laboratorul micului fizician
  • 2. Experiențe de mecanică
  • 3. Experiențe de căldură
  • 4. Experiențe de optică
  • 5. Experiențe de electricitate și magnetism
  • 6. Experiențe de fizică modernă (fizică cuantică)

DESCARCĂ / DOWNLOAD cartea în format pdf:




2024